Záhlaví Domidar Dogs Kennel

Dopady březnových koronavirových opatření na pejskaře, kynology, chovatele a majitele psů

V první řadě je třeba si uvědomit, že je tato koronavirová situace pro celou Českou republiku jedinečná a nelze tedy právně obsáhnout všechny situace, ve kterých se my občané můžeme ocitnout. Níže jsou vypsány (a budou případně průběžně aktualizovány) nejčastější dotazy ohledně dopadu březnového krizového opatření na pejskaře. V žádném případě se nejedná o zavazující právní výklad a níže popsané skutečnosti jsou pouze doporučením studenta právnické fakulty. Na úvod je dlužno poznamenat, že vrcholní představitelé policie prostřednictvím médií žádají občany, aby se v krizovém opatření nesnažili hledat skulinky a raději se vždy zamysleli nad nutností vycestování z místa bydliště.

Pokud potřebujete poradit s konkrétním případem, neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím sociálních sítí (preferujeme Facebook, kde nás naleznete pod tímto odkazem: https://www.facebook.com/DomidarDogs). Otázky s odpověďmi následně připneme přímo k tomuto článku.


Formulář - písemné odůvodnění cesty mimo okres pro pejskaře


Bydlím na Praze 1. Mohu jít se psem na procházku do parku na Praze 9?

Praha je považována za jednu obec i jeden samostatný okres, musíme zde však brát v úvahu denní dobu procházky. Mezi 5:00 a 20:59 je možné psa venčit na celém katastrálním území obce. Od 21:00 do 4:59 je možné psa venčit pouze do 500 metrů od místa bydliště. Při venčení psa v noci není potřeba písemný doklad o důvodu opuštění bydliště – stačí ústní prohlášení. Pokud se se psem procházíte na zastavěném území obce, platí povinnost nosit odpovídající ochranný prostředek dýchacích cest. Mimo zastavěné území tato povinnost platí při shlukování 2 a více osob na méně než 2 metry, pokud nejsou členy jedné domácnosti.


Bydlím na okraji vesnice. Mohu jít se psem na krátkou procházku do nedalekého lesa?

Na procházku se psem můžete mezi 5:00 a 20:59 po celém katastrálním území obce vašeho bydliště. Mezi 21:00 a 4:59 však pouze do 500 metrů od místa bydliště. Doporučuji se podívat do mapy, zda váš oblíbený les patří k obci či nikoliv. Při venčení psa na katastrálním území obce není potřeba písemný doklad o důvodu opuštění bydliště – stačí ústní prohlášení.


Mám vrh štěňat, kterým je momentálně 30 dní. Mohou se zájemci přijet na štěňata podívat, aby zjistili, v jakých žijí podmínkách? Co v případě, kdy by si jeli štěně vybrat a závazně zarezervovat?

Krizové opatření bohužel tuto situaci neupravuje konkrétně. Obecně platí, že vláda nařizuje omezit na nezbytně nutnou míru kontakty s jinými osobami než se členy domácnosti. Rezervace štěněte nebo zájem o prostředí a podmínky, ve kterých štěňata vyrůstají, dle mého názoru nejsou neodkladnou záležitostí, a i přes výjimky, které hovoří například o „podnikatelských nebo jiných obdobných činnostech“, byste měli vyčkat na konec krizového opatření.


Mám vrh štěňat, kterým je momentálně 55 dní a jsou připravena k odběru. Jak mám v této situaci postupovat? Musím s prodejem počkat do 21. března?

Dle mého názoru záleží zcela na vás, zda si chcete štěňata doma nechat až do konce krizového opatření či nikoliv. Při prodeji štěněte se totiž můžeme odvolávat hned na několik bodů výjimek krizového opatření. Jednou z nich je „nezbytná cesta za účelem zajištění péče o zvířata.“ Přehnaným příkladem pro tuto výjimku by mohl být pár, který bydlí v centru Prahy v 7. patře bez výtahu a má fenku německé dogy s 12 krásnými štěňaty. V tomto případě je nepochybně potřeba, aby se tato dvouměsíční štěňata dostala do svých nových domovů co nejdříve. Další výjimkou by mohla být „cesta do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti.“

Nezapomeňte, že Zákon na ochranu zvířat proti týrání (246/1992 Sb.) zakazuje prodej nebo předání psa na veřejném prostranství (benzinová pumpa apod.). Vždy se raději setkejte – za dodržení všech hygienických a protiepidemických opatření – v sídle chovatelské stanice, u kupujícího doma, nebo v obdobně „domácím“ prostředí, abyste předešli případnému nelegálnímu nebo nemorálnímu pokusu o prodej či přeprodej zvířete.

Při překročení okresu je potřeba písemně doložit důvody k opuštění bydliště.


Mám vrh štěňat, kterým je momentálně 5 dní a vykazují známky akutního onemocnění nebo zranění. Bohužel nemám k dispozici auto, abych zajela k veterináři. Jak tuto záležitost vyřešit?

Možností je zde více. Výjimky krizového opatření nám dovolují například:

  1. vypůjčit si automobil a dojet k veterinárnímu lékaři i mimo okres
  2. nechat se odvézt k veterinárnímu lékaři třetí osobou i mimo okres
  3. pozvat veterinárního lékaře k sobě domů

Ve všech případech však dbejte povinnosti nosit odpovídající ochranný prostředek dýchacích cest. Při překročení okresu je potřeba písemně doložit důvody k opuštění bydliště.


Mám doma fenu s čerstvě narozenými štěňaty. Mohu jet s fenou a štěňaty na poporodní kontrolu ke specialistovi v jiném okrese? Mohu jet se štěňaty na specializované vyšetření očí do jiného okresu?

Ano, můžete. Veterinární péče je z krizového opatření vyňata. Dbejte však povinnosti nosit odpovídající ochranný prostředek dýchacích cest. Při překročení okresu je potřeba písemně doložit důvody k opuštění bydliště.


Mám hárající uchovněnou fenu, která je připravena ke krytí. Mohu vyjet nakrýt na druhou stranu republiky?

Předem zvažte, zda je nakrytí feny v této chvíli neodkladnou záležitostí. Pravděpodobně byste na okresních hraničních přechodech uspěli s čestným prohlášením o „výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti“ nebo „nezbytnou cestou za účelem zajištění péče o zvíře“ (např. pokud vám ze zdravotních důvodů krytí doporučil veterinární lékař). Vždy dbejte povinnosti nosit odpovídající ochranný prostředek dýchacích cest.


Mám doma březí fenu před porodem. Mohu si na pomoc s porodem zavolat veterináře z jiného okresu? Mohu si na pomoc s porodem zavolat kamarádku, která má s porody dlouholeté zkušenosti?

Ano, obě možnosti jsou přípustné. Veterinární péče a péče o zvířata jsou z krizového opatření vyňaty. Dbejte však povinnosti nosit odpovídající ochranný prostředek dýchacích cest. Při překročení okresu je potřeba písemně doložit důvody k opuštění bydliště.


Bydlím na vesnici a živím se jako výcvikář psů. Mohu jet na cvičák ZKO v blízkém městě cvičit obrany? Jak je to se speciálními pachovými pracemi, kdy nestačí pole za vesnicí?

Jako profesionální výcvikář psů můžete psa sám cvičit i za hranicí obce nebo okresu, jelikož jde o výkon podnikatelské činnosti – to platí jednak pro obrany, jednak pro speciální pachové práce (předpokládám, že k oběma aktivitám potřebujete speciální vybavení nebo prostory). Se členy jedné domácnosti zároveň můžete (na vybavení a prostory nenáročný) výcvik psů provádět na celém katastrálním území jedné obce společně, pokud zde máte všichni trvalý pobyt nebo bydliště. Výcvik cizího psa za přítomnosti jeho majitele není možný. Při překročení hranice obce není potřeba písemně doložit důvody k opuštění bydliště, stačí ústní prohlášení.

STAFFBULL CAMP 2022

STAFFBULL CAMP 2022

Přihlašování na víkend plný zábavy a stafordšírských bulteriérů je zahájeno!

Sdílej článeks přáteli na Facebooku Další články Dopady březnových koronavirových opatření na pejskaře, kynology, chovatele a majitele psů

Autor: Dominik Záliš

© 1. března 2021 | 19:00

Logo CHS Domidar Dogs

Adresa

Nová Ves u Kolína, 280 02

Telefonní číslo

+420 603 705 515

Emailová adresa

domidar@email.cz